…am fost aseară la un party la fabrica de pensule. sună foarte fain numele ăsta – fabrica de pensule, nu?  e o clădire cu patru niveluri, veche, comunistă, plină de pânze de paianjen, geamuri murdare, pereţi corojiţi, pe alocuri cu afişe despre „oamenii muncii” care clădesc voioşi comunismul luminos, sau despre cum să te fereşti de firele de electricitate „chiar căzute la pământ”. genul de loc în care atunci când e cald afară, e saună înăuntru, şi când e frig afară, în interior e polul nord.

ei bine, în această clădire dezafectată artiştii clujeni au pus de o federaţie. se numeşte, cum altfel?, federaţia „fabrica de pensule” şi planul ei este să transforme locul în cauză într-un fel de centru cultural. noii oameni ai muncii  au împărţit etajele în tot felul de module şi s-au pus pe făcut galerii de artă, ateliere de pictură, de teatru, multimedia, muzică şi ce-o mai fi. or să aibă şi o cafenea, care nu ştiu cum se va numi, dar eu îi zic „birtul comunităţii” ca să o localizez, deocamdată, mai artistic în spaţiu.

una peste alta, mi se pare o idee foarte ok asta cu centrul cultural. dacă ar fi după mine, în toate fabricile din oraşul ăsta, care stau oricum să se dărâme, aş face câte ceva. ar putea exista cluburi sau discoteci pe mai multe niveluri, la fiecare nivel alt stil de muzică şi alt design. sau ar putea fi muzee de artă modernă. sau să fie transformate în lofturi. eu m-aş muta azi într-un astfel de loft. cred că e cel mai perfect loc în care poţi locui într-un oraş mare şi agitat. să ai un întreg etaj-hală la dispoziţie şi să ţi-l aranjezi cum vrei tu, ce-ţi trebuie mai mult?

revenind la party. a fost, de fapt, un preambul la deschiderea oficială, care va avea loc pe la sfârşitul lui octombrie. acum în fabrică doar un singur atelier, al lui şerban savu, e terminat. restul sunt în stadiul de măturat, compartimentat, curăţat etc. totul se face cu avânt revoluţionar şi entuziasm socialist. ne place, ne place 😀


3 Replies to “artiştii clujeni şi pensulele lor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *