…o ştire de pe realitatea mi-a atras azi atenţia: nicolae ceauşescu a schimbat numele localităţii murfatlar în basarabi pentru că nu putea să-l pronunţe. la 20 de ani distanţă de vremurile ălea, m-a bufnit râsul. amuzant, într-un fel, nu? după care am făcut un exerciţiu de imaginaţie şi mi-am închipuit cum ar fi fost dacă soţii ceauşescu ar fi fost lăsaţi în viaţă (ce să fac, îmi plac mie chestiile pe tema asta – cum ar fi fost dacă…)

eu, una, i-aş fi ţinut câţiva ani închişi, vreo 10-15, până se linişteau spiritele, ca nu cumva să-i linşeze careva, după care le-aş fi dat o garsonieră în ceva cartier bucureştean şi o pensie de vreo 500 de lei. sau mai puţin, cam cât a unui fost CAP-ist, ce ziceţi? mă mai gândesc la sumă, oricum, nu prea mulţi bani că nu ar fi fost corect faţă de bătrânii amărâţi ai româniei.

ar fi fost super interesant de văzut cum îşi fac cei doi cumpărăturile în supermarketuri, cum se târguiesc în pieţe, cum se descurcă cu atâta „risipă” de alimente. oare ce ar fi preferat? mcdonald’s sau kfc? pizza sau şaorma? cred că, totuşi, şaorma. nu e aşa de occidentală. 🙂 da’ oare ce-ar fi gândit văzând atâtea ziare şi atâtea posturi de televiziune? pe care le-ar fi preferat? ar fi fost invitaţi permanent la gâdea sau la ciutacu? sau poate ar fi făcut un talk-show săptămânal cu cristoiu sau turcescu? sau cu mândruţă.

cred că ar fi avut mare succes mediatic. ar fi apărut aproape săptămânal pe prima pagină în cancan sau libertatea, ba,  dacă ar fi fost isteţe, televiziunile ar fi putut să le propună să devină eroii unui reality show. să îi poţi urmări zilnic peste tot. 🙂 unde mai pui că indiferent de evenimentul politic, ceauşescu ar fi fost întrebat una-alta, că doar ştia toate dedesubturile.

ba chiar ne-ar fi scutit de nişte eşecuri guvernamentale. ar fi zis de la început „nu-l puneţi pe x că atunci şi atunci a făcut asta şi asta. nu e de încredere”. oare ar mai fi câştigat băsescu alegerile în cazul ăsta? ce s-ar fi ales de iliescu şi năstase? ce sfaturi ne-ar fi dat el în legătură cu voronin, spre exemplu, sau ce părerea ar fi avut de intratul ăsta în uniunea europeană? oare cu cine ar fi votat ei doi la alegeri? ce ar fi zis de becali? sau ce ar fi făcut văzând cum se vând, se închid sau se privatizează combinatele şi fabricile pe care ei le-au inventat?

ca să nu mai zic că ar fi putut să-şi scrie memoriile. amândoi, evident. fiecare separat. erau, garantat, bestseller-uri. după care ar fi urmat filmele. mihaela rădulescu precis i-ar fi invitat la „duminica în familie”, iar andreea marin le-ar fi adus niscaiva prieteni la „surprize, surprize”.  poate pe fidel castro. 😀

pfff, chiar mi-e ciudă că am ratat o astfel de ocazie. ar fi fost delicios de urmărit. da’ poate că nici un roman de ficţiune pe ideea asta nu ar fi rău de scris. se încumetă cineva? fumi, poate tu? 🙂

7 Replies to “exerciţiu de imaginaţie”

  1. Eu cand mi-am facut scenariul asta in cap mi-am imaginat ca cei doi au facut rot de bani (de la nostalgici)si au plecat in Cuba/ Coreea de Nord, unde au trait bine pana cand…aici nu am mers mai departe cu imaginatia

  2. la asemenea scenariu şi cu aşa expunere mediatică, în cinci ani de acum ar fi ajuns înapoi la şefia statului.

  3. monica: până când i-ar fi descoperit ceva reporter român şi ar fi făcut un interviu cu ei 😀

    mihai: dacă am fi fost atât de proşti să îi alegem, înseamnă că i-am fi meritat 🙂

  4. tare asta! da’ zau, cred ca eram in stare sa ii realegem… la ce re-inflorire a sentimentelor socialisto-comuniste am vazut la Berlin, nu ma mai mira nimic :|.

  5. păi, sunt atâţia care spun că „pe vremea aia era mai bine” încât n-ar fi fost de mirare să iasă din nou. fără un tătuc suntem morţi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *