…după douăzeci de ani de la revoluţie şi trei primari pot spune, fără teamă că greşesc, că oraşul meu, clujul, s-a urâţit. locurile resturate cu bun gust în oraş le poţi număra pe degete, iar kitschul îţi agresează privirea la tot pasul. iar asta este, indiscutabil, vina autorităţilor şi a aşa-zişilor urbanişti ai oraşului. de altfel, nu ne putem lăuda că am avut nişte edili cu bun gust.

e suficient să te uiţi la felul în care cei trei care au trecut prin primăria de pe moţilor se îmbracă şi realizezi că nu au nimic în comun cu simţul estetic. iar dacă le vizitezi casele (am fost la doi dintre ei), îţi este clar că nu ai de unde cere nici măcar un dram de bun gust sau originalitate. n-ar fi nicio problemă din partea mea, dacă asta nu s-ar reflecta pregnant în oraşul pe care l-au condus şi îl conduc.

problema e că aceşti domni nu-şi dau seama că stau prost la capitolul ăsta, iar dacă îşi dau seama nu recunosc şi nu lasă designul şi arhitectura oraşului pe mâna celor care au habar. din acest motiv ne-am trezit cu o statuie care cântă şi luminează, cu o ghilotină cu clopot pe pietonală, cu un cub imens de beton cu cruce în parc, cu beculeţe de bar de striptease în pavimentul din faţa catedralei ortodoxe şi cu robineţi moderni de baie la cişmelele din piaţa muzeului, cea mai veche piaţă a clujului medieval.

arhitecţii clujului care se înţeleg bine cu primăria şi câştigă toate proiectele, nu sunt nici ei mai buni. au uitat de estetică şi bun gust (dacă l-au avut vreodată), şi înghit orice propunere a primarului, ca nu cumva să piardă viitoarele afaceri. nu am să înţeleg niciodată, spre exemplu, de ce cei de la planwerk au acceptat ca fântânile de pe eroilor şi din piaţa unirii (asta care se va face vara asta) să aibă beculeţe colorate, sau de ce pe un bulevard cu case din secolele trecute au pus sisteme de iluminat de secolul XXI.

din punctul meu de vedere, frumuseţea unui oraş stă în detalii. dacă nu eşti atent la fineţuri, dacă nu faci în aşa fel încât să surprinzi ochiul cu mici amănunte care par, la scară mare, lipsite de importanţă, nu ai să reuşeşti să dai cetăţii acel aer „altfel”, acel „je ne sais quoi” care te va face să nu o uiţi şi să revii iar şi iar la ea. nu e greu să înveţi chestiile astea. e suficient să ieşi din ţară din când în când şi să priveşti în jur.

ce-aş face  însă eu în cluj? o mulţime de chestii.

– în cazul caselor vechi, în special a celor din zona centrală a oraşului, aş interzice înlocuirea geamurilor cu altele cu ramă albă sau maro din plastic. aş aproba doar geamuri cu ramă din lemn, care să respecte în detaliu modelul geamului iniţial. pe cei care ar încălca acest lucru i-aş pune să-şi demonteze şi să-şi înlocuiască geamurile, după ce i-aş amenda drastic înainte. nici geamurile şi uşile magazinelor sau băncilor din centru nu le-aş lăsa din plastic, ci tot din lemn. sau sticlă, ca la noua librărie humanitas.

– i-aş ruga pe studenţii de la arte să schiţeze câteva zeci de modele de firme care să se potrivească ca design şi materiale folosite cu clădirile din centrul vechi (fier forjat, lemn, aramă etc.). odată create, patronii de magazine, baruri, bănci şi altele vor fi obligaţi să aleagă dintre acestea şi să nu mai facă improvizaţii sau să pună pe clădiri vechi tuburi colorate cu beculeţe (vezi casa cu coloane de vizavi de primărie).

– tot pe studenţi i-aş ruga să facă şi câteva schiţe de mashuri sau afişe cu „de închiriat” sau „de vânzare” care să poată fi puse pe spaţiile din oraş care urmează să fie înstrăinate. asta ca să nu mai văd la tot pasul hârtii scoase la imprimantă şi lipite cu scotch pe geamurile clădirilor. e grotesc.

– aş scuti de impozit pe diferite perioade de timp (3, 6, 12 luni) firmele care renovează casele din centru ale persoanelor care nu au suficiente resurse materiale pentru asta. probabil sună socialist, dar oraşul vechi trebuie adus la viaţă şi e imposibil ca proprietarii acelor case, bătrâni şi săraci, să o poată face singuri.

– acelaşi lucru l-aş face şi cu firmele de peisagistică şi design care ar aranja curţile interioare din centrul istoric. sunt o mulţime de curţi absolut minunate, cum e cazul vechii „boema” care stau în paragină din lipsă de bani sau din cauza unor complicaţii în actele de proprietate. nu cred că ar deranja pe nimeni dacă cineva ar veni şi le-ar pune la punct.

– aş interzice accesul cu maşini în centru, iar şoferilor care ar ţine cu musaiul să intre, le-aş lua o taxă serioasă de trecere. în felul ăsta s-ar mai strânge nişte bani la bugetul local şi ar fi o poluare mai mică pe clădirile-monument istoric. chestia asta se practică în alte ţări, nu văd de ce nu ar merge şi la noi.

sâmbăta şi duminca aş da voie ca piaţa unirii să se transforme în piaţă agroalimentară. urăsc noua hală friguroasă, cu faianţă pe jos şi neoane reci care nu-ţi permit să vezi culoarea adevărată a fructelor sau legumelor. în unele oraşe vestice asemănătoare clujului, pieţele de acest gen se transformă în weekend în pieţe agroalimentare, iar la sfârşit societăţile de salubrizare fac curat. am văzut asta în rennes, acum câţiva ani. era o plăcere să faci piaţa la lumina naturală a zilei după care, seara, să mergi tot acolo, la un concert de jazz în aer liber, într-o piaţă curată ca-n palmă.

– podurile gri din cartiere şi orice zid gol şi urât le-aş lăsa pe mâna liceenilor talentaţi la desen. să-şi dea drumul şi să le umple de graffiti tematice. sunt atât de hidoase acum încât doar puţină culoare ar putea să le mai schimbe imaginea.

– aş lăsa lumea să stea pe iarbă în oricare din parcurile oraşului. dacă în amsterdam se poate, aici de ce nu s-ar putea? pe cei care ar lăsa gunoaie în urma lor i-aş amenda serios. de la 50 de euro în sus.

– aş interzice parcarea pe trotuare şi pe străzile înguste, cu o singură direcţie de mers.

– staţiile de autobuz şi troleu le-aş dota cu mobilier urban. în plus, aş derula o campanie pe radio, ziare, tv pentru a-i educa pe clujeni să stea la coadă la urcatul în maşini şi să renunţe la a se mai înghesui în ele. mai exact, să urce în maşini doar atâţia oameni câte scaune sunt. pentru asta ar fi nevoie de mai multe autobuze şi de un orar respectat la sânge de sosire a acestora în staţii. în bratislava şi leuven se poate. noi ce cusur avem?

aş scoate la suprafaţă şi aş restaura vechea fântănă a oraşului din piaţa muzeului. asta pentru că atunci când s-au făcut lucrări de restaurare a pieţii şi a fost descoperită fântâna, muncitorii au acoperit-o la loc pentru că nu era cuprinsă în planul arhitecţilor. cum naiba să fie  cuprinsă dacă nu se ştia de ea?

– aş interzice claxonatul maşinilor în oraş şi mai ales în zilele de sâmbătă şi dumnică, atunci când sunt nunţi. mi se pare o ţigănie totală să mergi în coloană apăsând disperat pe claxon, în ideea că toţi trebuie să ştie că tu eşti nuntaş. mi se rupe mie că tu te duci la nuntă! nu sunt obligată să ascult gălăgia şi mitocănia nimănui.

– nu aş face casa căsătoriilor în parc, în vechiul cazinou, cum are de gând actualul primar. o să fie o nebunie cu parcările şi o ţigănie infernală într-un loc unde clujenii, de ani întregi, obişnuiesc să meargă pentru linişte şi relaxare. da’, vorba aia, cum să ştie moldoveanul care sunt obiceiurile clujenilor?

– aş debetona malurile interioare ale someşului şi le-aş amenaja cu pietre de râu şi vegetaţie. asta după ce aş curăţa râul de la un capăt la altul al oraşului. arată îngrozitor de urât apa aia verde şi murdară între betoane. mă deranjează foarte tare că nu avem cultura apei şi nu ştim să profităm de fiecare firişor de apă. canalul morii e distrus complet şi nu pare a mai fi recuperabil, lacul din parc e murdar tot timpul şi deloc scos în evidenţă. dacă ar fi după mine, aş scoate plăcile de pe beton şi de pe canalul morii şi l-aş decolmata şi înfrumuseţa. doar că n-ai cu cine.

– aş pune cât mai multe flori în orice loc din oraş. şi nu doar panseluţe şi petunii, că mi s-a urât de ele. aş toaleta şi aş curăţa toţi copacii din oraş de boli, deoarece sunt plin de aşa ceva şi nimeni nu sesizează asta. har domnului, avem suficienţi specialişti în horticultură care ar putea umărul la curăţare şi ar avea idei de amenajare florală.

astea ar fi aşa, la o primă strigare. de fapt, oraşului ăsta i-ar trebuie în funcţia de primar un manager care să dea concurs pe post, şi nu un om politic. omul ăla să aibă la portofoliu nişte realizări serioase în materie de administraţie, să poată fi penalizat financiar şi dat afară când nu-şi face treaba. în felul ăsta nu s-ar mai cheltui bani pe campanii electorale şi ar fi mari şanse să conducă oraşul un profesionist în ale administraţiei, nu un neavenit. visez frumos, nu? 🙂


33 Replies to “un oraş pe placul meu”

 1. Draga, de ce nu treci la actiune? Sunt convinsa ca exista multi care doresc exact aceleasi lucruri ca si tine.
  Noi stam si ne vaicarim si bizonii actzioneaza. E si vina noastra, nu?

  Cluj.org 🙂

 2. Si totusi Clujul arata muuuult mai bine decat Bucurestiul! Imi plac propunerile tale, din pacate nu sunt aplicabile, pentru ca nu presupun suficiente spagi si licitatii aranjate. Apropo, in general am remarcat si eu ca peste tot sunt valorificate micile rausoare care trec prin orase. Numai la noi apele astea sunt considerate un fel de lazi de gunoi.

 3. iana: nu neapărat, dar mi-ar plăcea un oraş mai mult frumos decât urât 😀

  ana: practic, ca să schimbi lucrurile tre’ să fi în consiliul local. or acolo nu am cum să ajung. sau să fie un ong care să facă lobby pt fiecare dorinţă de-a mea şi să mai şi conteze ce zice ong-ul ăla. mi se pare imposibil. 🙂

  bucureştiuldevis: nu sunt un fan al capitalei, aşa că nu am mai fost acolo demult şi nu prea ştiu cum arată. dar cred totuşi că şi dâmboviţa voastră ar putea arăta mai bine.

 4. Tocmai am vazut „Milk” si m-am lasat animata de spiritul filmului 🙂 Anyway, cred in continuare ca daca se aduna mai multi oameni de bun simtz (si gust) pot face lobby pe langa CL, pot incepe sa puna problema in mod public etc.

 5. fumi: oare ce-o să faci cu el? tre’ să mă tem? mă tem oricum. 🙂

  tinca: punem de-o revoluţie. :))

  domnu’ sur: râzi tu, râzi, da’ şi când m-oi ridica pe mulţi oi răspopi eu (aşa era vorba aia?)

  muntele: …zise el care n-a fost la vot niciodată 🙂

 6. ana: s-ar putea să ai dreptate. am mai discutat acum câţiva ani cu cora şi câţiva prieteni să punem de o asociaţie de-asta, dar tot nu ne-am mobilizat. poate până la urmă ne iese. 🙂

  ps: n-am văzut milk. da’ musai să-l văd să mă inspire 😀

 7. Eu imi fac mutatie la Cluj, sa te pot vota 🙂
  Sai, si mai bine, candidezi pentru Bucuresti, unde multe dintre propunerile tale se potrivesc foarte bine.
  Mai bine facem o asociatie de genul „Salvati orasele noastre de kitsch si de mizerie!”

 8. 1. „razi tu, razi, Harap-Alb” (harap alb, ion creanga); 2. de ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu (Alexandru Lapusneanu, Negruzzi); 3. a raspopi – a caterisi, a scoate pe cineva din randul popilor.

  sunt convinsa ca niste graficieni/designeri „cu acte in regula” s-ar descurca mai bine decat niste studenti; primii insa lucreaza pe bani, nu pe rugaminti, si iata de ce se duce tara asta de rapa – pentru ca toata lumea incearca sa plateasca cat mai putin si sa obtina cat mai mult; iar cu cat rasplata e mai neinsemnata, cu atat entuziasmul si rezultatele sunt mai mici; de asemenea, niste grafferi „de meserie” ar face treaba mai buna decat niste… elevi talentati;
  parcarea pe trotuar este interzisa deja, la fel ca si claxonatul; in cluj se poate sta bine mersi pe iarba in oricare parc al orasului (clujul – acesta amsterdam al europei de est); sau ti s-a intamplat vreodata sa te asezi pe iarba in vreun parc si sa te ridice cineva?

 9. maria: mersi de strădanie, dar chiar nu era intenţia mea să dau citatul exact. replica aia cu tot cu întrebare era o glumă internă, ca să zic aşa, între mine şi domnu’ sur. şi culmea că ştiam chiar şi autorii şi ce înseamnă răspopit. tocmai de-aia l-am folosit (în sensul de a scoate din sistem neaveniţii etc etc.)

  cât despre parcat, claxonat şi stat pe iarbă în parc, dacă eşti clujeancă, probabil stăm în clujuri diferite.

  am avut o discuţie cu apostu pe tema statului pe iarbă, spre exemplu, când era în campanie electorală şi mi-a răspuns că nu va fi liber la stat pe iarbă pentru că lumea „lasă mizerie în urmă”. da’ poate în partea ta de oraş e la liber. şi poate acolo sunt şi semne cu „claxonatul interzis” şi „nu parcaţi pe trotuar”.

  a, şi încă ceva. designerii ăia „cu acte în regulă” au fost la rândul lor studenţi. nu cred că actele îi fac mai avizaţi, ci talentul. dar ca să înţelegi mai bine, varianta studenţi am pus-o cu un scop: să nu se facă licitaţie. pt că firme, aka designeri „cu acte în regulă”, înseamnă automat licitaţie, că aşa zice legea. iar licitaţie înseamnă automat mită la cei care aleg câştigătorul licitaţiei. asta nu mai zice legea, dar e o lege nescrisă la noi şi se practică la greu. crede-mă.

  cât despre grafferi „de meserie”. oare de ce am impresia că termenul se poate suprapune liniştit peste „elevi talentaţi”? poate pt că am exemplu peretele de la arhive, făcut de elevi? oare pot fi numiţi ei grafferi „de meserie” sau nu? tu ce zici?

 10. deh, nici o stradanie.
  semnul cu claxonatul interzis e la intrarea in fiecare oras, si asa zice si regulamentul ala de-l invata fiecare om care da examenul pt carnet (e permis sa claxonezi in oras doar daca e nevoie sa o faci pentru a evita accidentele). parcatul pe trotuar e deasemenea interzis prin lege, ca doar stim toti ca trotuarul e facut pentru pietoni, nu? DAR, asa cum nimeni nu e amendat pentru ca claxoneaza si destul de putini sunt amendati atunci cand parcheaza pe trotuar, nici cei care stau pe iarba nu sunt ridicati de acolo, chiar daca legea zice altceva. (in cluj cel putin; prin alte parti sunt comunitarii (politistii nu cainii) si paznicii mai silitori ca la noi;
  dada, designerii au fost studenti, dar studentii nu au fost inca designeri.

 11. nu am carnet, aşa că nu am învăţat legea aia. 🙂 dar nici nu am văzut vreun semn de claxonatul interzis la intrarea în cluj, ori de câte ori am trecut pe acolo. poate stau eu mai prost cu simţul observaţiei.

  nu ştiu care e legea aia care interzice parcatul pe trotuar, dar dacă zici tu, o fi.(nu discutăm aici de legea bunului simţ, nu? că pe asta chiar nu mă bazez 🙂 )

  iar eu am fost ridicată de pe iarbă, de două ori chiar. o dată de la matei corvin şi o dată din faţă de la facultatea de chimie. 🙂

  ps: mai bine că nu au ajuns încă designeri cu acte. că ar începe să aibă automat o problemă legată de a se îmbogăţi ieri, dacă se poate. 😀

 12. hihi. pai cine sa faca toate astea, ca primaria a restaurat cu geamuri termopane turnul croitorilor :)) cum sa le dea jos din centru cand ei insisi le pun?!

 13. ooo, resaturarea aia e una dintre marile mele dezamăgiri. 🙁 pe partea dinspre calea turzii au pus geamurile pe interior de se vede grosimea zidului, cum este normal. dar pe partea dinspre cinema victoria sunt exact la marginea exterioară. horror!!!

  plus că erau acolo nişte cercevele medievale care au dispărut cu totul!! şi nu au respectat deloc feroneria de pe vremea aia. ca să nu mai spun că ţiglele sunt noi-nouţe, când puteau aduce din italia ţigle făcute după un proces de fabricaţie exact din acele timpuri. există un astfel de atelier, dar li s-au părut ţiglele ălea prea scumpe probabil. nu merită bastionul croitorilor banii ăia, nu?

  las’ că punem luminiţie în fântâna de la matei corvin. că doar suntem un fel de las vegas şi noi, ce naiba!

 14. na, că de când editez maramureş şi satu mare ştiu tot ce se întâmplă în nord şi nimic din ce se întâmplă în sud. 🙂

  sunt curioasă cum vor arăta. oare o să-ţi vină să faci pipi tot timpul când stai pe ele? 😀

 15. am fost la paris, se statea pe Champ du Mars pe iarba la greu. pe urma
  daca omu bizon lasa hartie
  vine salprestu parizian si curata.
  da poti sta pe iarba la greu si sa te uit la effel pana te ia dracu
  asta e difebeentza intre occident si noi, noi suntem mai jemecheri’

 16. Citind toate propunerile tale, mi-am imaginat un nou oras Cluj…Din pacate primarii sunt mult prea preocupati de campanii electorale, de propriile „aranjamente” decat de a avea un oras occidental cu adevarat! Macar de ar avea pe langa ei oameni talentati si cu viziune asa cum esti tu! Ai votul meu! 🙂

 17. mersi licurici de lectură (nah, am descoperit eu mai târziu)

  chiar nu putem face nimic? Clujul e oraşul studenţiei mele, şi încă mă mai mândresc cu el; dar de când aveţi primar moldovean tac şi eu chitic, sperând să se înbunătăţească lucrurile

  oare dacă punem de-o manifestaţie simultană prin ţară să recucerim iarba nu iasă nimic?

 18. cu tot dragul 🙂

  s-ar putea să iasă ceva, dar cine stă să facă asta? lumea (şi aici mă includ) e cam blazată şi comodă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *