…tocmai am văzut shutter. filmul nu e cine ştie ce realizare cinematografică, e chiar slab, de fapt, dar mi-a stârnit o curiozitate: se poate capta oare energia emoţională pe film/hârtie foto? mai exact, chiar există fantome în fotografii sau petele albe care apar pe diferite imagini sunt defecte ale filmului sau ale aparatului?

până acum am luat de bune chestiile astea, dat fiind că le-am tot văzut prin filme şi documentare. dacă se tot vorbeşte atât de ele, trebuie să fie ceva sâmbure de adevăr acolo. ştiu că există sau existau culturi în care se considera că fotografia îţi fură sufletul. mă gândesc că nu ziceau oamenii ăia de pomană chestia asta, că nu e doar o superstiţie a unei populaţii mai puţin evoluate tehnologic.

personal însă nu am avut în mână nici măcar o astfel de fotografie. mă gândesc totuşi că, la câţi fotografi sunt prin jur, unul tot o fi prins sau a văzut vreodată o astfel de imagine. aveţi ştiinţă de aşa ceva? şi, dacă aţi văzut sau auzit de o astfel de fotografie, mai ştiţi în ce context a fost ea făcută şi cine se bănuieşte că ar fi fantoma din ea? şi cum se explică partea tehnică a chestii ăsteia, de fapt? de ce aparatul poate capta imaginea unei fantome şi ochiul nu o vede în momentul acela?

lămuriţi-mă. sunt foarte curioasă. 😀

One Reply to “fantoma din fotografie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *