…tibi fărcaş mi-a sugerat că ar fi cazul să mai scriu şi despre cărţi, concerte şi alte culturalisme, ca să ridicăm într-un fel nivelul conversaţiei (mă rog, nu a zis el explicit asta, dar bănuiesc că aici bătea 🙂 ). adevărul e că nu mă prea înghesui la a face cronici pentru că nu mă prea pricep. ştiu ce-mi place, ce nu şi de ce, însă mai mult de atât…

DAR m-am gândit la altceva. m-am gândit că aş putea scrie o listă de cărţi care ar fi musai (în opinia mea) să fie citite de femei. nu zic că femeile nu pot citi orice sau că nu-s capabile să înţeleagă tot ce citesc, zic doar că există anumite cărţi care e obligatoriu să fi fost pe noptiera unei femei (şi nu numai pe noptieră).

şi mai cred că sunt cărţi (cele mai multe, de fapt) pe care bărbaţii le simt altfel, mai personal decât femeile. vezi huckleberry finn sau fructele mâniei sau împăratul muştelor sau principele sau… sau… în fapt, majoritatea cărţilor bune şi foarte bune sunt scrise de, despre şi pentru bărbaţi, or asta se simte foarte clar în scriitură. (nu că aş fi feministă, că nu-s 🙂 )

so, am făcut o listă de 50 de volume, pe care v-o pun la dispoziţie. nu e după o ordine anume, ci cum mi-au venit în minte. câteva dintre ele sunt cărţi pentru bărbaţii-copii, dar e bine să le citească şi femeile ca să-şi înţeleagă jumătăţile, mai bine. 🙂

cât despre listă, doamnelor, simţiţi-vă libere să o completaţi.

1. Să ucizi o pasăre cântătoare (Harper Lee)

2. De veghe în lanul de secară (J.D Salinger)

3. Mândrie şi prejudecată (Jane Austen)

4. Pe aripile vântului (Margaret Mitchell)

5. Al doilea sex (Simone de Beauvoir)

6. Rebecca (Daphne DuMaurier)

7. Toţi oamenii sunt muritori (Simone de Beauvoir)

8. Madame Bovary (Gustave Flaubert)

9. Anna Karenina (Lew Tolstoi)

10. Mrs. Dalloway (Virginia Woolf)

11. Mic dejun la Tiffany (Truman Capote)

12. Pădurea norvegiană (Haruka Murakami)

13. Papesa Ioana (Donna Woolfolk Cross)

14. Dragoste în vremea holerei (Gabriel Garcia Marquez)

15. Mary Poppins (P.L. Travers)

16. O mie şi una de nopţi

17. Platforma (Michel Houellebecq)

18. Dumnezeul lucrurilor mărunte (Roy Arundhati)

19. Jurnalul Annei Frank

20. La răscruce de vânturi (Emilly Bronte)

21. Femeia la 30 de ani (Honore de Balzac)

22. Departe de Africa (Karen Blixen)

23. Micul prinţ (Antoine de Saint Exupery)

24. Poveşti nemuritoare

25. Coliba unchiului Tom (Harriet Beecher Stowe)

26. Orlando (Virginia Woolf)

27. Vârsta inocenţei (Edith Wharton)

28. Casa spiritelor (Isabella Allende)

29. Middlesex (Jeffrey Eugenides)

30. Sexus (Henry Miller)

31. Alegerea Sofiei (William Styron)

32. Poveste fără sfârşit (Michael Ende)

33. Femei (Charles Bukowski)

34. Război şi pace (Lew Tolstoi)

35. Romeo şi Julieta (William Shakespeare)

36. Lolita (Vladimir Nabokov)

37. Cele patru iubiri (C.S. Lewis)

39. O cameră separată (Virginia Woolf)

40. Jane Eyre (Charlotte Bronte)

41. Alice în Ţara Minunilor (Lewis Caroll)

42. Greu de găsit un om bun (Flannery O’Connor)

43. Păcatul (Toni Morrison)

44. Delta lui Venus (Anais Nin)

45. Întinsa mare a sargaselor (Jean Rhys)

46. Marele Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

47. Maestrul şi Margareta (Mihail Bulgakov)

48. Maitreyi (Mircea Eliade)

49. Iubita locotenentului francez (John Fowles)

50. Adam şi Eva (Liviu Rebreanu)
22 Replies to “50 de cărţi pentru femei”

 1. lista e excelenta licurici! beton e.
  Ma da ce carti misto, ce literatura, ce calitate intelectala.
  mi-am adus brusc aminte de liceu, intre 15-19 ani am citit cu sete multe dintre volumele de sus…apoi facultatea, alte carti bune tot de pe lista. Unele nu le-am citit.
  as adauga Cartarescu, „De ce iubim femeile” desi e palida fata de marii rusi si nu numai.
  In rest, ar fi momentul sa ne apucam de relectura urgent ca merita.
  In plus lista asta imi dovedeste cat de putin timp avem practic de citit, din cauza jobului tipic presei, sugativa de timp.
  vorba lui Kundera, viata e in alta parte.

 2. Milan Kundera – Insuportabila usuratate a fiintei

  (si restul ale lui, da’ asta musai)

  Jeanette Winterson – Scris pe trup (si acum suspectez ca nu o femeie a scris cartea asta de fapt 🙂 )

  Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz

  Radu Petrescu – Matei Iliescu

  (tare putini am auzit sa-l citeasca pe Petrescu, in top 5 personal al scriitorilor romani)

  … astea mi-au mai venit pe moment 🙂

 3. Hmm… Eu as sugera si Cezar Petrescu (orice in afara de Fram, ursul polar) si Ion Minulescu (Cetiti-le noaptea).
  In rest, cred ca ar trebui sa ma apuc de citit multe dintre titlurile de pe lista. 😀

 4. tibi: da, citim prea puţin pt că scriem prea mult :)))

  dora: ei, acum am să comit un sacrilegiu: nu îmi place kundera :(( nu ştiu de ce, dar nu îmi place. dar pe restu am să le bifez.

  S: hai că Fram e o poveste frumoasă. nu pentru lista asta, dar nu-i rea. cei de la hollywood ar scoate un film de box-office din ea, acum cu trendul ăsta ecologist 🙂

 5. nu exista carti pentru fete si carti pentru baieti. exista carti. pentru oameni.
  dar pentru oameni care au senzitivitate, care pot re-lectura (y compris asuma, filtra, rezona la) un text literar in conformitate cu sistemul lor de valori (cata vreme el exista).
  lectura, poate ca suna a loc comun, e impartasirea sinelui prin partasia (pacatos cuvant, in conotatii) cu spusele mai har-nice ale altuia. e insa experienta de viata pe care nimeni nu ti-o poate pune la indoiala. averea, adica, pe care nimeni nu ti-o poate fura (oricat de patetic-desuet suna asta).

  adaug la lista „vin ploile” de louis bromfield, pentru atmosfera romantic-decandenta continuta, „bebelusul” de marie darieusecq, fara comentarii, „un dulce miros de moarte” de guilllermo arriaga, pentru cea mai frumoasa poveste de dragoste morbida din lecturile mele, si last, but not least, „cartea nuntii” de calinescu, din care apare, poate nu destul de viguros pentru noi, cei de azi, imaginea delicios-erotica a femeii in sensul „lolitic” ravnit de masculi.

 6. de ”vin ploile” am uitat total. minunată carte, într-adevăr.

  cu toate astea, eu cred că sunt cărţi de femei şi cărţi de bărbaţi. sunt convinsă că tu nu ai să simţi niciodată ”mândrie şi prejudecată”, de exemplu, aşa cum o simt eu. pentru tine va avea valoare literară incontestabilă, îi vei admira scriitura şi simţul umorului, probabil, dar nu vei fi capabil să te pui pe deplin în papucii elizabethei bennet şi a surorilor ei. nu ai cum, şi ştii şi tu asta.

  în acelaşi timp, pentru mine, ca femeie, ”arta războiului” (sun tzu) nu e o carte atât de motivantă precum este pentru bărbatul din tine. şi vezi că mă feresc să dau exemple de genul ”diavolul se îmbracă la prada” sau alte chick-lit-uri destinate în mod clar femeilor. mă refer strict la cărţile mari, ca să le zic aşa.

  oricum, asta e o discuţie de bere 🙂

 7. Eu ziceam nu Fram pentru ca e o carte pentru toti, nu doar pentru copii. Insa toate celelalte carti ale lui Cezar Petrescu sunt intelese mai organic de tipe decat de tipi. Incercati de ex Baletul mecanic. Sau oricare alta.

 8. @ S. – asta ultima a fost excelenta ca observatie! – zice unul care se lauda ca intelege femeile pe dinlauntru – pana la un punct, cel putin:)
  @ licurici – (vreun sfert dintre titlurile tale nu le-am cetit, marturisesc spasit,eventual am vazut filmele, da’ Vin Ploile i-a placut mamei:) Aloo? Citadela lui St. Exupery!!!! (basca Micul print); Morometii si Ion, Dragostea in vremea ciumei, Pentru cine bat clopotele?, Alte glasuri, alte incaperi, Priveste inger catre casa, Fratii Kamarazov, Centaurul, Razboiul sfarsitului lumii si Conversatie la Catedrala (tre; cetite-n pereche), Ulysses, Romanul unui adolescent miop, etc…
  Is prea multe – te-apuca diperarea sau orgasmul. sau amandoua deodata.
  De cand eram intr-a cincea si-am intrat in prima bibiloteca (la Brad) am simtit asa, ca un fior erotic… Cand am ajuns aici, si-am vazut bibliotecile de sase-opt etaje, printre rafturile carora te poti rataci (basca poti cere gratis toate cartile pe care le ei nu le au), am avut un sentiment comparabil cu prima iesire-n Ungaria, la un ABC (parc-asa-i zicea) – sau prima intrare-ntr-o catedrala, sau experienta azurului in ayahuasca: asa ceva „nu se exista” – se poate muri din prea multa fericire…

 9. halo!! fumi!! nu ai citit defel ce am zis eu la început. e o listă de cărţi PENTRU femei. fraţii karamaozov, pentru cine bat clopotele?, ulysses, romanul adolescentului miop şi restu’ sunt cărţi PENTRU bărbaţi. părerea mea. ca să nu mai spun că dragoste în vremea holerei am trecut-o oricum, sîc!

  şi nu trebuie să te simţi ruşinat că nu le-ai citit pe toate. doar de-aia sunt ele pentru femei. :))) mai mult, uite, sunt dispusă să recunosc că nici eu nu l-am citit pe platon, heidegger şi alţii de-ai tăi. bineînţeles, nu din considerentul că nu i-aş înţelege, doamne fereşte! :))))

 10. Dragostea nu moare, scrisa de Maitreyi Devi la vreo 40 de ani dupa publicarea romanului Maitreyi. e despre dragostea care sta ascunsa undeva in suflet peste timp, dar e si o foarte faina poveste despre india. Pianista de Elfriede Jelink.Intoarcerea din Rai a lui Eliade. Ma rog.. tot Eliade. Cel mai iubit dintre pamanteni a lui Preda. Sotron alui Cortazar. Thais a lui Anatol France.

 11. schumitza: de zola am uitat, iar amos oz mi se pare prea ”gri”. 🙁

  andreea: bune cărţi, dar câteva sunt pentru băieţi sau neutre (şi pt noi, şi pt ei). mă rog, din punctul meu de vedere.

 12. Amos Oz e tradus extraordinar de prost in romana. De ce? Pentru ca e tradus la a doua mina, din engleza. Jalnic.

  Cind traduci, trebuie sa traduci din limba originala in limba tzinta. In cazul asta trebuia tradus din ebraica in romana – nu de tradus traducerea engleza in romana. Evident ca suna ca dracu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *