…în clujul european al anului 2008, galeria unei echipe-cu-nume-academic bate cameramanii cu dale smulse din asfalt.

în clujul european al anului 2008, suporterii cu pretenţii aristocratice (autentice sau închipuite) ai unei echipe-cu-nume-academic nu sunt capabili să se bucure decât la nivel declarativ de faptul că oraşul lor a mai făcut un pas în faţă datorită rivalei concitadine.

în clujul european al anului 2008, gazetarii se lamentează ca nişte babe şi inventează greşeli de arbitraj, frustraţi fiind de faptul că aceeaşi echipă-cu-nume-academic nu reuşeşte de zeci de ani să fie ceea ce îşi închipuie ei că ar trebui să fie.

în clujul european al anului 2008, o echipă locală campioană este urâtă de concetăţeni pentru că este finanţată de un maghiar şi pentru că reuşeşte să facă istorie.

în clujul european al anului 2008 orgoliile nejustificate, violenţele gratuite şi invidiile meschine dau măsura civilizaţiei.

(şi) din cauza lor, clujul european al anului 2008 este provincial şi mărunt. tare mă tem că aşa va şi muri.

16 Replies to “un cluj cum nu mi-l doresc”

 1. din pacate, ”suporterii” din provincie is cam nebatuti. astia-s precum cutremurul. strang energie in ei cativa ani si erup cand nici nu te astepti.

 2. Hai CFR!!! 🙂

  Povestea echipei-nu-cu-nume-academic e una din cele mai frumoase, din ultimii multi multi ani. Din divizia C, in fruntea tzarii-perfect underdog story!

  Cat despre U, fiecare echipa are suporterii pe care si-i merita. Sau invers.

 3. mda. ironia sorţii e că o echipă universitară (ce ar trebui, deci, să reprezinte intelectualitatea clujeană) are drept suporteri nişte huligani. dezamăgitor…

 4. pac, pac, trei indivizi dubiosi o fac de oaie si lumea generalizeaza. da, toti suporterii echipei cu nume academic sunt huligani. moment in care n-am alta varianta decit sa-mi bat si eu nevasta si pisica pentru a ma incadra in categoria suporterilor lui U.
  cat despre incapacitatea suporterilor cu aere aristocratice de a se bucura la triumful orasului lor, io cred ca vine din altceva. in primul rand din lipsa unei echipe cu numele de fc cluj, care sa stringa in jurul ei toti amatorii, suporterii si simpatizantii de fotbal. asa, in conditiile date, cu doua echipe din acelasi oras, avem suporteri ai CFR si ai Universitatii plus o mare masa de simpatizanti. astia din urma normal ca se bucura la orice succes, indiferent din partea carei echipe vine, dar a avea pretentia ca si suporterii sa aiba aceleasi trairi e absurd. e ca si cum ai cere suporerilor lui arsenal sa se bucure de succesele lui chelsea doar pentru faptul ca ambele echipe sunt din londra. sau sa astepti de la rapidisti sa-si traga un ranjet de satisfactie atunci cand dinamo sau steaua cistiga, doar toate trei sunt din bucuresti.
  scuze pentru lungimea mesajului, dar macar mi-a ocupat cinci minute in care puteam bate pe cineva, doar sunt suporter al echipei cu nume academic.

 5. din păcate, nu e prima oară când galeria u o face de oaie. şi nu suntem vinovaţi noi, cei neimplicaţi sentimental în fenomenul ăsta, că restul suporterilor u nu se mai văd din cauza huliganilor. asta e eticheta care s-a lipit de voi vrând-nevrând şi cred că e greu să mai scăpaţi de ea. oricum, nu am văzut ca restul suporterilor să ia atitudine vizavi de ce face galeria. da’ poate mi-a scăpat mie…

  câtă vreme clujul nu a câştigat nimic de atâţia ani în sportul ăsta, cred că oricine ar putea să se bucure cu adevărat pentru izbânda cfr-ului. părerea mea.

  şi degeaba te ataci aşa. chiar aveţi aere aristocratice. 🙂

 6. daca nu ai vazut ca suporterii sa ia atitudine pentru ce s-a intamplat e din aceeasi cauza pentru care nu stiai ca la fiecare meci se canta „slava tie, studentie” sau, e drept ca destul de rar, „gaudeamus”. e pentru ca acest lucru nu reprezinta o stire. nici macar una din cuprinsul jurnalelor, darmite una de inceput, asa cum e jandarmul agresat de suporteri. crede-ma ca suporterii au luat atitudine si se dezic de asemenea manifestari.
  oricine neimplicat sentimental se poate bucura linistit de victoria cfr-ului. pentru cei implicati sentimental victoria asta inseamna doar un triumf al sobolanilor spurcati si pe deasupra labagii.
  sigur ca pana la urma nu suntem decat niste huligani, dar asta ar trebui sa-ti dea de gandit si sa nu ma mai contrazici. intensitatea unui dialog cu cei de teapa mea se masoara in zile de spitalizare.

 7. ştiam că se cântă ”slavă ţie, studenţie”. şi ştiu şi câteva versuri din imn, dacă chiar te interesează. doar că se cântă degeaba.

  ”se dezic”. da, la o bere, probabil, sau în sinea lor. că altfel nu se vede.

  ”şobolani spurcaţi şi labagi” – minunat. asta nici măcar ca şi glumă nu e bună.

  în rest, vezi că săptămâna viitoare ne întâlnim la clubul vieţii. pune mâna pe carte, lasă mingea 🙂

 8. … Dar si postul tau e declarativ 🙂 Probabil ca te supara gesturile care sunt in sine absurde sau violente dar ce s-a intamplat nu e piatra care incetineste CLujul din ascensiunea stralucitoare catre orizonituri cosmopolite 🙂

  Echipa U, ca tot de aia e vorba, in afara de nume, nu are nimic cu intelectualitatea clujeană. E o echipa ca oricare si are suporterii ei fanatici si idioti ca si CFR, Dinamo, Rapid, Sparta, Arsanal, etc. Ardelenii sunt mai prieteni cu meschinaria, invidia si alte „mici valori” decat altii iar orasul este provincial din cauza grosului populatiei indiferent de festivalele de scurt sau lung metraj sau ocazionalele concerte de jazz pe la Diesel. E mai cosmopolit decat Satul Mare, evient…

  Violenta si prostia de genul asta este absurda oriunde ar fi. Nu-i pune Clujului pietre la picioare. Eventual arata ca le are dar le-ar avea tot la fel si daca ar exista doar echipe de sah 🙂

 9. nu e piatra. e una dintre pietricele, după cum spuneam (vezi acel ”ŞI din cauza lor”).

  iar u are multe în comun cu intelectualitatea clujeană. răsfoieşte-i un pic istoria şi ai să vezi. doar că acum nu mai e ce a fost.

  cât despre meschinăria şi invidia mai accentuată a ardelenilor – sincer, nu ştiu de unde ai scos asta, dar cine sunt eu ca să te contrazic? doar o ardeleancă… 🙂

 10. dacă nu ar fi acei huligani, probabil că acum aş fi suporter „u”. pentru că sunt student. dar acei huligani proveniţi de la periferia clujului, huligani care habar nu au cum arată… nu o facultate, ci o şcoală în interior, îmi taie orice elan de a ţine cu echipa respectivă. pentru că nu o să impună respect unu’ care vinde în piaţă toată săptămâna, iar sâmbătă se dă mare şmecher pe stadion.

  cu cfr nu pot să ţin, deşi am încercat. asta nu înseamnă că sunt supărat pentru că a venit titlul şi cupa la cluj, ci chiar am şi fost la piatra neamţ să văd şi eu cum sărbătoresc clujenii. şi nu mi-a părut rău că am bătut drumul acela. însă cu cfr nu pot să ţin(în sensul că nu pot să îi încurajez). am să îi urmăresc însă în champions league din tribună. să dea domnul să prind pachet. sau cei pe care o să îi desemnez să îmi ia să prindă. 🙂

  despre cultura suporterilor „u”-işti, însă ar mai fi multe de spus. vă las să vă delectaţi cu comentariile de la articolul 1, articolul 2 şi articolul 3. când mă gândesc că aceia sunt „u”-iştii care ştiu să utilizeze un calculator şi au acces la internet mi se face părul măciucă.

  iar aici(vezi incidentele din centru!) puteţi urmări prostia crasă. măcar a primit ce a meritat.

  în încheiere îi urez succes echipei ce reprezintă ardealul în liga campionilor şi în liga 1(în 2008-2009), adică cfr-ului.

 11. dar, din câte ştiu, şi acei bătăuşi erau studenţi…

  eu totuşi cred că vechii suporteri u (mă refer la intelectualii de vârsta a doua şi a treia, cu tradiţie în sentimentul ăsta) ar trebui să ia atitudine. să facă ceva. să-şi apere modul de a iubi echipa, să nu-l lase de izbelişte. părerea mea.

 12. mă întreb dacă ai fost pe moina şi dacă i-ai cunoscut pe intelectualii suporteri de vârsta a doua şi a treia? i-am cunoscut eu, că doar am stat prin tribunele moinei anul trecut şi probabil voi sta şi la anul, dacă nu îl dărâmă să facă altul(bine ar fi, dar e doar mânărie electorală). nu sunt cu nimic mai intelectuali decât cei ai cfr-ului. ăia care au fost, au plecat de acolo să îşi crească nepoţii. au rămas doar câţiva moşnegi fustraţi că ceauşescu le-a răpit tinereţea şi evident duşmănoşi la adresa maghiarilor, că deh, doar din cauza lui laci, nu progresăm noi românii. 🙂

  şi puţinii ăia pe care i-ai definit tu, care mai există ce ai vrea să facă? să meargă la galeria lui „u” şi să ridice glasul? în cel mai bun caz ar fi ignoraţi, după o porţie sănătoasă de huiduieli.

 13. bottom line: acei bătăuşi nu erau studenţi… erau bătăuşi.

  acum serios, ăla care a dat cu piatra are 21 de ani şi e „student” la construcţii. ei, studenţi din ăştia cunosc mulţi şi nu prea se numesc studenţi. poate doar toamna, când particpă şi ei la examene. restul, cârdul care au dat cu picioarele şi ranga sunt puştani de 17 de la liceele şi şcolile(industriale) din cluj.

  sincer, mie nu îmi e frică de galeria lui „u”. mi-e frică însă de răngile, pietrele, pumnalele şi faptul că se ascund mascându-se şi se infiltrează într-un grup ca să poată lovi. singuri, 95% se cacă pe ei, doar dacă îi areţi cu degetul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *