…azi-dimineaţă m-am trezit cu gândul de-a pune pe picioare un club de lectură. am în plan să adun la un loc vreo cinci sau şase prieteni care să citească aceeaşi carte după care, într-un cadru organizat, să o dezbată şi să o întoarcă pe toate feţele. de fapt, cred că ştiţi ce înseamnă un club de lectură. poate că sună fiţos şi inutil sau ca şi cum nu aş avea nimic altceva bun de făcut (cum ar fi să cresc copii), dar mie mi se pare o idee foarte ok.

să discuţi despre o carte cu alţi oameni este un privilegiu şi o ocazie extraordinară de a te amuza, de a învăţa lucruri noi, de a vedea pentru prima oară şi un alt mod de înţelegere a cărţii respective, de a face conexiuni sau a dezvolta discuţii contradictorii şi separate pornind de la o singură frază, de exemplu. evident că am mai discutat despre cărţi şi până acum, dar oarecum tangent faţă de alte lucruri. nu s-a disecat o carte până în cele mai mici amănunte pentru că, de regulă, nu toţi cei prezenţi citiseră cartea respectivă. iar cum discuţiile apăreau la un pahar de vin sau la un ceai, mai repede sau mai târziu se disipau în alte direcţii.

or cred că fiecare carte merită să aibă un timp dedicat numai ei. măcar din respect pentru scriitorul respectiv, dacă nu de altceva. apoi, cred că e vremea să facem şi altfel de lucruri, să nu ne mai ancorăm doar în eternul întâlnit la bere sau în mersul la shopping. nu strică un pic de disciplină a spiritului, iar un club de lectură e numai bun.

ideea e să se citească o carte pe lună. întâlnirile vor avea loc acasă la fiecare membru al clubului în parte şi, în acest fel, mai reluăm obicieiurile de demult. am observat că lumea nu mai merge în vizită la fel ca înainte, ceea ce nu e prea fain (mie îmi place să merg în vizită, chiar şi neanunţată). plus că întâlnirile pot fi personalizate în funcţie de cartea citită. spre exemplu, poţi pregăti specialităţi de ciocolată dacă discuţi despre ”charlie şi fabrica de ciocolată”, tapas şi sangria când povesteşti despre ”don quijote” sau grog dacă ajungi să citeşti ”moby dick”.

am în minte o primă listă de prietene pentru club (cora, iza, lavi), mai trebuie să găsim doi tipi. unul ar fi călinuţ, prietenul laviniei. nu merge un club de lectură format doar din femei pentru că avem nevoie şi de un mod masculin de abordare şi înţelegere a ideilor citite. plus că ei ne vor menţine cu picioarele pe pământ. altfel riscăm să ne adâncim în bârfe de muieri şi să pierdem scopul de la care am pornit. apoi va trebui să stabilim o listă cu cărţi de citit. pentru primele 6 luni. şi poate chiar şi un nume al clubului. va fi foarte amuzant. de-abia aştept. :))))

[Update]: între timp s-au întâmplat lucruri. clubul e aproape format. are 7 membri siguri (eu, cora, lavi, iza, cru, grindean şi călinuţ) şi doi în stand by (S. şi jinxx). pushu ne-a propus şi un nume – StarBooks Club. mai aşteptăm variante. ne vom întâlni, în principiu, miercuri sau duminică (nu se ştie încă ora) pt stabilit lista de cărţi, precum şi locul şi data viitoarei întâlniri. am hotărât să fac şi o pagină specială pe blog pt club unde voi trece cartea care urmează a fi citită, discuţiile de la întâlniri şi unde cei care doresc pot comenta şi ei subiectul. asta e o pagină dedicată anei care e la distanţă şi nu poate lua parte la evenimente. 🙂

37 Replies to “clubul meu de lectură”

 1. daca e la liber, ma inscriu. si propun ca dezbaterile sa fie facute du fastul unei curti nobiliare: maestrul paharnic sa asigure beutura, inaltul gastronomicul sa vie cu papa, seniorul ingenios cu discursul de specialitate, iar toate astea sa fie consemnate in niste caiete ganditoare deschise publicului si comentariilor.
  mai propun sa gustam, in virtutea originalitatii noastre, fiecare scriitor la pachet cu placerile si neplacerile lui, asa cum si le amintesc biografii lui.
  io atata am avut de zis!!!

 2. nu este la liber, dar tu eşti binevenită! :))) vom discuta toate detaliile organizatorice într-una din zilele săptămânii viitoare. care încă nu este stabilită, dar ne înţelegem pe mess. :))

 3. Am si eu stiinta de un club de lectura infiintat de o domnisoară prin decembrie, cand au avut prima sedinta.Si, culmea, unul din romanele puse in discutie era chiar Moby Dick. Asa ca daca aveti nevoie de sfaturi, de un schimb de experienta, va pot pune in legatura. Caci, asa cum te cunosc, faptul ca membrii sunt niste domni si domnisoare de 10 ani nu e un impediment.
  Acum ei citesc in draci seria Harry Potter.

 4. noi seria asta am terminat-o deja :))))

  dar te asigur că, la un moment dat, vom face schimb de experienţă. va fi chiar interesant! cine ştie ce lecţii vom primi 🙂

 5. ana: ăsta e deja cult al personalităţii. nu vrem aşa ceva :))

  fanitza: începe şi tu cu cărţi care chiar pot fi discutate şi de neiniţiaţi în ale fizicii şi relativităţii. mai lumeşti, cum ar veni :))

 6. no, futu-i. carti? io as prefera sincer ceva seriale TV, gen Lost sau Prison Break. dar si alea au scenarii, asa ca putem face o intrunire in cadrul careia discutam si stabilim eventuale continuari ale serialelor.

 7. Vreau si eu in bookclub, please.. Suna foarte fain.
  Eu as propune sa se citeasca carti in original, in masura posibilului si nu in traducere. But anyway…

 8. Un club virtual, unde sa va intilniti cablati fiecare la computerul lui ar fi mai cool, nu?
  Oricum, clubul de lectura poate lua si alte directii. De exemplu, va puteti citi propriile texte. Unii celorlalti. Sa semene cu un atelier de creatie si sa duceti demersurile creative de pe blog intr-o alta dimensiune.

 9. păi, tocmai asta vreau să evit. partea cu virtualul. vreau să se mai privească lumea şi în ochi când vorbeşte, nu să se vadă doar graţie unui webcam. plus că poate vom şi găti. va fi ca un fel de serată. iar partea virtuală va fi acea pagină separată de pe blogul meu, de care ziceam în update 🙂

  da’ e bună ideea cu propriile texte. mersi. am să o prezint. nu ştiu însă în ce măsură lumea se va apuca de scris…

 10. no, oare s-or terminat inscrierile? io pot sa particip? gatesc bine, am cabana ce o pun la dispozitie pentru cartile ce au nevoie de o dezbatere intr-un week-end intreg si daca ii chiar obligatoriu pot citi si o carte. sau pot face procesul verbal al sedintei, fara de care clubul n-ar avea legitimitate. daca nu se poate, nu se poate, da am mare nevoie de job-ul asta ca din vara, dupa ce pica U, iar o sa ma plictisesc.

 11. noblesse oblige, draga mea ana :)))

  zoo: 😀 ce-oi şti zice? dacă e cu cabană, eşti primit. dar gata, după tine tragem linie. şi vezi că miercuri la 20.00, în insomnia, facem prima întâlnire. fă-ţi listă de 6 cărţi să avem de unde alege. 😉

 12. Ello again.
  Eu din Cluj.
  Dar maine de la 8 merg sa tin fraiele clubului meu de public speaking… Darn! A doua intalnire s-ar putea sa fie in alta zi?
  Insomnia sounds great…

 13. dacă o să am timp, poate trec pe acolo să salut şi eu iniţiativa.

  glumeam… nu vă speriaţi. 🙂 oricum şi dacă aş trece pe acolo, nu v-aş recunoaşte… că nu e leti. iar nici voi nu aveţi de unde să mă ştiţi.

 14. si uite asa voi ajunge din ultimul venit primul plecat. cu riscul de a fi exclus, n-am cum sa ajung diseara intrucat Universitatea are meci in deplasare. l-am sunat pe grindean sa-l rog sa citeasca el cartea in locul meu, dar e plecat la brasov. pe altcineva nu cunosc.stiu ca patetica mea justificare nu are prea multa greutate, dar, va rog, dati-mi sansa de a parasi onorabil clubul. consemnati ca n-am platit cotizatia. sau ca nu m-o lasat nevasta sa vin. oricum, ceva care sa nu ma compromita.
  daca, prin absurd, ma aleg doar cu mustrare scrisa, promit sa spal vasele la urmatoarele trei intalniri.

 15. :))) relax. azi doar stabilim care va fi prima carte citită şi până când. aşa că, poţi lipsi liniştit. dar la trei absenţe nemotivate vei fi exclus. :))))

 16. Sticlutza… asta da motivatzie.

  Lee Smolin are o reputatzie cam la fel de buna ca Gregorian Bivolaru.
  Apropo, Bivolaru a publicat si el la Humanitas?

 17. A.lef: Gregorian Bivolaru nu figureaza in lista de autori de la Humanitas…
  Sa fi fost vorba de o editie limitata-doar pentru initiati? 🙂

 18. Avind in vedere predosloviile publicate ades de Humanitas, Bivolaru s-ar potrivi perfect. L-au publicat si pe Lee Smolin, si pe Roger Garaudy (care e la fel de prost ca Bivolaru dar mult mai porc). Nacazu lui Bivolaru e ca are nume neaosh. E mai bine sa fii exotic la Humanitas.

 19. @A.lef

  nu înţeleg de ce e atât de controversat lee smolin? eu i-am citit una dintre cărţile publicate, adevărul e că e şi destul de prost tradusă şi îl văd relativ tolerant faţă de celelalte teorii ale gravitaţiei cuantice(el fiind adeptul a celi cu „bucle”).

  nu sunt de acord cu ideiile sale, nu am cum să fiu, şi aici, probabil o să te superi, pentru că eu nu cred în veridicitatea teoriaei evouluţiei, cred doar într-o adaptabilitate prin selecţie naturală. ori, smolin, nici nu îşi pune întrebări în legătură cu evoluţia, ci o ia drept premisă.

  ca de altfel, majoritatea savanţilor din zilele de astăzi.

  _____________________________________________

  dacă ai chef, treci pe la mine pe blog, că am scris despre cum s-a format noua dreaptă în românia. fiind vorba despre perioada tranziţiei timpurii, mă aştept să mă corectezi, dacă găseşti ceva în neregulă acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *