…dacă aş câştiga şase milioane de euro la loto, aş pune de-un ziar. (nu ştiu de ce şase milioane, cred că asta e ultima sumă care mi-a rămas în minte că s-a câştigat la loto). de bună seamă, nu joc la loto, dar dacă aş juca şi aş mai şi câştiga, asta aş face cu banii ăia.

şi nu pentru că aş vrea să mă îmbogăţesc şi să devin ”mogul media” ( 😀 foarte caraghios sună asta şi oricum nu ai cum să te îmbogăţeşti în aşa hal dintr-un ziar local), ci pentru că am dorinţa asta de pe vremea când s-a închis ”ziarul de cluj”. visez de atunci la o redacţie cu oameni tandri în suflet, buni la scris, pasionaţi de jurnalism şi cu simţul umorului. evident că aş lucra în redacţia cu pricina chiar dacă eu aş avea banii şi evident că nu aş fi redactor şef. şi nici adjunct. 🙂

redactor şef l-aş pune pe mihnea măruţă (nu cred că trebuie să explic de ce), iar redactor şef adjunct pe bogdan stanciu (nici aici nu cred că trebuie să explic de ce). mi-ar mai plăcea să nu lipsească din redacţie următorii: bianca felseghi (eveniment), codruţa simina (politic/administraţie), cosmin pîrv (social), anca enoiu (social), kristina reştea (economic), doru pop (cultură), tiberiu fărcaş (eveniment), mihai şoica (investigaţii), dan brie (sport), mădălina kadar (externe), dora mircea-radu (învăţământ), lavinia olău (monden), marlene (astrograme), elena gădălean (corectură), raul ştef (foto), vakarcs lorand (foto), cosmin fosti (publicitate) daniel dinea (publisher), gabi maja, paul prună şi gabi bonţa (dtp).

aproape toţi ştiu cu ce se mănâncă presa, iar ăia care nu par a şti i-am ales pentru că eu simt că ar face faţă situaţiei şi pentru că e nevoie şi de oameni care să dea culoare unei redacţii prin simplul lor fel de a fi. evident, alături de ei vor mai fi şi alţii din tânăra sau mai puţin tânăra generaţie, dar pe ăştia îi las pe mihnea şi puşu să-i aleagă. 🙂

în plus, redacţia mea ar mai avea câţiva editorialişti colaboratori (alin fumurescu, cătălin ştefănescu, miruna runcan, mihaela ursa, doru radosav, nicolae sabău, egyed peter), şi câţiva corespondenţi externi care, într-o primă fază, ar fi letiţia câmpan (italia), ana maria păcurar (sua), adi deoancă (bucureşti). mi se pare foarte amuzant să ai corespondent pe bucureşti. dacă naţionalele au pe local, de ce să nu avem şi noi la ei? :))) apropo, partea asta cu editorialiştii şi corespondenţii ar fi departamentul meu 😉

la ziar ar fi două maşini, deci automat doi şoferi. dar genul de şoferi care nu comentează că trebuie să alerge dintr-o parte în alta, care te duc la subiect şi vin după tine, nu doar te lasă acolo, şi care nu-şi dau cu părerea cum să scrii sau ce să-i întrebi pe oameni. ar mai exista două aparate foto profesionale ca fotoreporterii să nu lucreze cu ale lor, şi vreo două-trei ”săpuniere” pe care să le ia redactorii cu ei în caz că lori şi raul sunt prinşi la alte subiecte.

se subînţelege că vor exista laptopuri şi telefoane pentru toată lumea şi că redacţia va fi dotată cu mobilier comod şi cu o mică bucătărie utilată, dat fiind că se stă peste jumătate din viaţă în redacţie. vor exista abonamente pe mijloacele de transport în comun, salarii update semestrial şi suficient de mari cât să nu fie tentată lumea să plece în altă parte.

se vor da bonusuri de crăciun şi paşti, dar va exista şi un sistem lunar de penalizări şi premieri. concediile vor fi de câte două săptămâni luate o dată la şase luni, iar duminicile se va lucra prin rotaţie. cei care vor fi liberi duminica, vor fi obligaţi să lase materiale pentru ziua respectivă. dacă se va dori să se meargă la concerte sau evenimente externe, se vor asigura banii de transport, cazare şi diurnă.

sâmbăta nu va fi un singur om care să facă de serviciu, ci fiecare departament îşi va acoperi cum ştie domeniul. de asemenea, redactorii nu vor avea treabă cu pusul subiectelor pe site, ci vor exista doi oameni la IT care vor face treaba asta, prin rotaţie.

nu se va accepta să se vină mai târziu de ora 10 la redacţie, să se refuze materiale pe motiv că ”nu am chef să le fac”, să se piardă subiecte, să se lucreze în cooperativă, să se dea copy-paste după materialele altora sau să se lucreze numai din telefoane. lumea va fi obligată să facă teren ca să nu piardă contactul cu realitatea şi să aducă subiecte zilnic. cine nu va ţine pasul, va fi liber să plece oricând.

cotidianul meu nu va face partis pris-uri, nu se va scrie la comandă şi nici pe interes, iar conţinutul editorial nu va fi dictat de nimeni altcineva decât de mihnea măruţă şi bogdan stanciu. nici măcar eu nu aş comenta ce şi cum, ci mi-aş vedea de corespondenţii şi de editorialiştii mei.

cum ziceam, mă gândesc la o astfel de redacţie de vreo zece ani. cu toate astea, nu am jucat niciodată la loto. poate ar fi vremea să mă apuc. şi încep să mă întreb dacă mi-ar ajunge, totuşi, şase milioane de euro. şi dacă oamenii ăştia ar veni, la urma urmei, să lucreze cu mine. :))))

ps: uite, fumi, ăsta e calul meu verde de pe perete. 🙂

 

 

32 Replies to “redacţia mea ideală”

 1. cred ca e o chestie asta cu 6 milioane. eu visam ca ii mostenesc, dar erau lire sterline. tzin minte ca mihnea m-a si intrebat „de ce sase milioane” :))
  inseamna ca o fi ceva la mijloc. poate aia e suma ideala cu care sa traim rezonabil si sa ne facem calul verde sa necheze mov:))

 2. cum nu are? are. pe dan brie!! l-ai sărit cu privirea :))

  şi chiar nu ştiu de ce 6!! nici măcar nu e numărul meu norocos. da’ e drept că în lire sterline sună mai bogat :))))

 3. …calul tau verde galopeaza coama-n coama cu unul dintre-ai mei (maine, bunaoara, poate castig la Powerball- dai un leu si castigi at least 10 milioane:) – te tin la curent cand se-ntampla-, desi al meu e ranit acum in orgoliul propriu – pai doar editorialist- colaborator?:) si are ambitii natzionale, nu locale:)

 4. UnCopilutz: femeia de serviciu, bineînţeles :)))

  fumi: păi, eşti la mii de kilometri distanţă!! doar nu te întorci acasă pt asta :))) calul meu e de-ăla cu o doză de realitate în picioare, cum ar veni :)))

 5. Scuzaţi-mă, dar şi eu, ca cititor de gazete, mă simt cel puţin la fel de jignit de robrici mondene şi de astrograme. Dacă n-ar fi decît astea, ar fi oarecum suportabil, dar, de regulă, acolo unde am găsit aşa ceva, şi comentariul sportiv seamănă a rubrică mondenă cu „ghiulangii” în prim-plan, iar comentariul politic cu o astrogramă tocmai ieşită din bobi.

 6. E bine. Mişcarea astrologilor e mai interesantă decît cea a astrelor, în aceeaşi perioadă istorică. Aşadar, partea de istorie e OK. Cea de bobi cosmici, însă, Doamne, să ne ierţi, e batere de cîmpi magnetici.

 7. eu sunt magulit ca am fost introdus in aceasta selecta companie. din nefericire cred ca asa va si ramane. o redactie frumoasa dar …ideala.
  eu i-as mai pune pe poenaru si craciun, economic si pe politic.
  si eu la cultura cu doru, nu la eveniment.
  dar asta e.
  ma asteptam ca unii sa scrie pe acest subiect.
  da vaz ca nu…

 8. nu au de ce scrie despre asta că e numai un vis. da’ au fost unii care m-au apelat pe mess să mă întrebe de ce i-am lăsat afară. m-am amuzat :))

  şi pe crăciun, racoviţan şi poenaru nu i-am pus pt că trebuie să avem şi un ziar concurent pe piaţă. crezi că nu mă gândesc la toate? :))

 9. Plină de eleganţă Licuricea!
  Păi, întrebam de femeie de serviciu, pentru că la o aşa redacţie ca cea pe care ai descris-o mai sus, ăsta ar fi singurul post la care aş mai putea râvni şi eu.
  Despre Marlene, doar cuvinte de laudă. O doamnă deosebită şi o adevărată maestră a astrelor.

 10. buna dimineatza.

  futu-i, iara am intarziat si toti sunteti in sedintza :))

  daca negociem, poate ies – pe langa invatzamant, vreo doua zile pe saptamana in care sa ma duc la/prin tzara si prin lume pentru ca apoi sa scriu superbele alea de reportaje pe care le tot visez, nu? ba da, asa-i? :))

  fencs a lot 🙂

 11. primeşti penalizare pt întârziere, după cum bine ştii. iar faza cu reportajele o discuţi cu mihnea. el hotărăşte cine ce face şi unde 🙂

 12. no, poftim! asta de unde ai scos-o? 😀 voi chiar nu înţelegeţi că mi-am imaginat o redacţie care poate fi funcţională dacă aş câştiga duminică la loto? nici nu m-am gândit că v-aţi întoarce acasă dacă aş face redacţia. zi-mi că te-ai întoarce şi îmi pun cenuşă în cap. 😀

  oricum, e funny cum se supără lumea pe ceva imaginar :))))

 13. Nu stiu cum mi-am amintit de Laura Andresan, celebra noastra corespondenta de Gherla 🙂 Ehei, atunci era abia in clasa a unshpea si rezista cu succes (sau asa stim noi?) agresivelor avansuri ale lui Sur si Tavi Vasilescu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *