Foto: Sandor Bodor, sursa: flickr.com
Cluj, Piaţa Muzeului. Foto: Sandor Bodor, sursa: flickr.com

Citeam zilele ăstea în presă despre modul în care un anume Mihai Chiver a înţeles să organizeze Cluj Fashion Week. I-a lăsat cu fundul în baltă pe designerii străini (aici), nu a plătit ce era de plătit hotelurilor (aici) şi altele de felul ăsta. Şi m-am gândit eu aşa, în timp ce cugetam la porcăriile ăstuia: cum ar fi dacă oamenii care aduc deservicii Clujului ar fi declaraţi persona non-grata în oraş?

Să-i declare, spre exemplu, Consiliul Local (CL), pentru că el ar trebui să fie interesat de imaginea oraşului. Aşa cum îi face pe unii cetăţeni de onoare, aşa îi poate numi pe ceilalţi persona non-grata. Anunţul să fie făcut într-o conferinţă de presă, ca ziarele să poată marca evenimentul astfel încât firmele clujene să ştie şi, pe viitor, să fie sceptici când vine vorba de o colaborare cu persoana respectivă.

Evident, CL nu ar mai sprijini aceste persoane în nicio activitate pe care ar urma să o desfăşoare în oraş, fie ea festival de modă, bere sau mai ştiu eu ce. În felul ăsta mă gândesc că, încet-încet, Clujul s-ar curăţa de ţepari. I-am împărtăşit Biancăi ideea mea, dar ea a fost destul de sceptică. A spus că există şansa ca CL să îşi plătească poliţele şi să declare non-grata pe cine vrea el. În plus, Bia spunea că totul prea seamănă cu Tribunalul Poporului şi că aduce a calomnie chestia asta.

Sinceră să fiu, nu ştiu cum stau lucrurile din punctul de vedere al drepturilor omului în astfel de cazuri, dar mă gândesc că dacă la nivel diplomatic e posibil, e posibil şi la nivel mai mic, provincial. Pe vremuri, comunităţile îi goneau din sânul lor pe cei care nu se comportau cum trebuie, dacă bine îmi amintesc. OK, era în „întunecatul Ev Mediu” – apropo, foarte discutabilă chestia asta cu întunecimea Evului Mediu – , da’ nu înseamnă că nu putem învăţa ceva de aici.

De fapt, voi ce credeţi? Bat câmpii sau ar fi o soluţie bună pe termen lung, care ar mai curăţa comunitatea şi ne-ar proteja interesele?

8 Replies to “De dragul Clujului”

  1. Era un citat inteligent despre Evul Mediu, cred ca al lui Iorga. Ceva de genul: se spune despre Evul Mediu ca era intunecat, insa numai din cauza lipsei surselor de lumina.
    In mod normal, astfel de oameni ar trebui sa intre pe o lista neagra, chiar si nescrisa. Daca se stie, de exemplu, ca un anumit coleg cere bani cu imprumut si nu-i mai inapoiaza, majoritatea oamenilor intregi la minte il vor refuza. Cam asa ar trebui sa se intample si in situatia asta.

  2. aşa mă gândesc şi eu. dar la nivel de oraş cred că e mai de impact dacă îl pun nişte oficiali la colţ pe un astfel de om.
    (Evul Mediu e fascinant 🙂 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *