foto: Nicu Cherciu, sursa: facebook / TIFF
foto: Nicu Cherciu, sursa: facebook / TIFF

Uneori am impresia că m-am născut odată cu TIFF-ul, chit că au trecut doar nouă ani de când e pe aici, pe la noi. Am fost prezentă la fiecare ediţie, zi de zi şi, până acum doi ani, aproape noapte de noapte. M-a uitat Dumnezeu cu orele prin sălile de cinema şi am respirat tinereţe şi civilizaţie alături de miile de cinefili împătimiţi. TIFF-ul este, din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată în Cluj.

Cu toate astea, nu i-aş condamna pe organizatori dacă l-ar muta în altă parte. Din contră. M-aş bucura, oricât de aiurea sună asta. Şi nu din spirit de frondă sau pentru că e la modă acum să nu mai fi patriot local, ci pentru că sunt convinsă până în străfundurile mele că administraţia clujeană şi Clujul în sine nu merită acest festival. Li s-a pus în braţe un lucru pe care nu-s în stare să-l ducă şi nici nu sunt interesaţi să o facă.

De ce nu-s interesaţi? Din prostie şi lipsă de viziune. Oricâtă bunăvoinţă ai avea, nu poţi să nu remarci că edilii locali, indiferent de culoare politică, sunt incapabili să gândească pe termen lung şi la scară mare. Sunt mici, orgolioşi, corupţi, răzbunători şi înguşti la minte. Au îngropat rând pe rând, prin nealocare de fonduri şi lipsă de interes, tot felu’ de festivaluri bune, începând de la cel de jazz şi terminând cu cel de teatru.

Se bat în piept că trăiesc într-un oraş universitar, dar se comportă şi gândesc ca şi cum ar sta în vârful muntelui. Dacă nu le ies foloase necuvenite dintr-un eveniment, nu le pasă şi nu se agită să facă lucrurile să meargă. Nu îşi merită oraşul şi nu merită nici acest festival, aşa după cum nu-l merită nici acea parte din presa clujeană care, nebeneficiind de publicitate din partea TIFF,  se face că un astfel de eveniment nu are loc. Iar asta, pe lângă  prostie, e dovada unei lipse crase de profesionalism.

Ca urmare, îmi doresc sincer ca TIFF-ul să plece din Cluj. Să se mute la Sibiu sau la Budapesta, după cum zicea Tudor Giurgiu. Oriunde din aceste locuri va fi susţinut aşa cum se cuvine. Şi poate măcar atunci, încrezuţii noştri edili locali, care cred că totul li se cuvine, se vor trezi la realitate. Deşi, slabe speranţe. Vorba aia, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!

18 Replies to “De ce aş vrea să plece TIFF din Cluj”

 1. Laura, de ce trebuie ca Primaria/CJ/CL sa sustina FINANCIAR in MARE MARE parte un festival gen TIFF? Nu inteleg. OK, trebuie sa ii ajute, sa acorde facilitati, chiar si bani dar sa pompeze grosul banetului?! Inteleg, Laura, interesul local, vine lume, se distreaza, plateste etc etc, dar exista o limita.
  TIFF are deja vechime, ar trebui sa aiba renume si, nu in ultimul rand, ar trebui sa aiba un marketing foarte bun. Totusi, unde sunt banii sponsorilor? Si unde sunt sponsorii? Ar trebui sa aiba sponsori seriosi (vezi FITS) dar… Mi se pare ca ceva nu e in regula. In continuare la festivalul asta trudesc o gramada de voluntari si o multime de lucruri se fac in barter. Ca la inceput… Ba chiar ar trebui ca TIFF-ul sa se lipeasca de Cluj facand abstractie de politrucii locali. Si nici Clujul nu e un orasel de provincie sa fie „TIFF or nothing”.
  Banuiesc ca nu e usor sa aduci filme, nume mari etc etc, dar, daca privesti invers, numele mari si filmele tari aduc si sponosri pe masura. E nevoie sa si invesesti…
  Da! Liderii locali sunt cum spui si se comporta asa. Rand pe rand au distrus acest oras aducandu-l la conditia de „muncipiu” in rand cu celelalte „muncipii” ale tarii. Au nivelat valorile, i-au anulat istoria (vezi numai noua fatza a centrului). Dar TIFF si TG nu m-au convins ca fac ceva invers. E un festival care vine si pleaca, e un concept volatil, nu il simt legat de Cluj.
  Si, stai linistita, Tudor Giurgiu va muta TIFF-ul in alta parte imediat ce va mirosi mai multi bani…

  p.s. si de unde ai scos ca festivalul ar da publicitate (bani) la vreo institutie media?! 🙂 Dau invitatii la filme si chiftele, si alea dupa criterii numai de ei si Vitrina stiute 😉

 2. pt că astfel de evenimente care pun clujul pe hartă au nevoie de susţinere financiară puternică şi din partea autorităţilor. cu atât mai mult cu cât oamenii de afaceri clujeni nu sunt deschişi la sponsorizări. ba mai mult, când TIFF obţine sponsorizări de la RMGC, de exemplu, vin ecologiştii clujeni şi le bagă beţe în roate până renunţă la ele.

  nu ştiu de ce ai impresia că sponsorii sunt foarte dedicaţi şi deschişi la pungă. în afară de HBO, toţi se trag pe cur şi scot bani greu din buzunar. în plus, banii se duc pe cumpărări de filme (un film costă în jur de 1-2.000 de euro), pe mersul pe la alte festivaluri pt ales alte filme, pe plata cazarii şi drumului invitaţilor etc. plus că salariile peste an a angajaţilor permanenţi la TIFF. sper că nu crezi că toate astea sunt gratis?

  mie mi se pare foarte normal să dea bani autorităţile locale. festivalul de la Cannes este susţinut de ministerul de externe francez şi de oraşul Cannes, de exemplu.

  şi tocmai asta am zis: unele instituţii media aşteaptă bani de la TIFF pt publicitate, nu doar barter, şi cum nu obţin, nu scriu nimic despre eveniment.

  iar Clujul e chiar un orăşel de provincie. îmi pare rău să te anunţ, dar acum am constatat şi eu asta. nu suntem deloc ce credeam noi că suntem.

 3. Licurici…
  „Unele instituţii media aşteaptă bani de la TIFF pt publicitate, nu doar barter, şi cum nu obţin, nu scriu nimic despre eveniment. ”

  chiar asa e?

 4. „Provincialismul” e in mintile noastre. Daca te simti provincial, asa esti. Nu un oras ii face pe locuitorii lui proviciali sau nu, ci invers! Nu ma amestec cu cei care trag orasul asta in jos, indiferent cine sunt si ce fac. Si nu e o chestie de elitism (etilism 🙂 ), ci de bun simtz.

  Cred ca trebuie sa fii bou sa astepti bani de publicitate de la un festival, ca e IFF, ca e FITS, ca e Enescu, ca e SanRemo. Nu cred ca ai dreptate. Pur si simplu unii vor sa fie (mai) bagati in seama. Si acolo e o greseala (masiva) de PR, responsabilii simtindu-se acum un fel de elita, basca au propriile simatii/antipatii si preferinte. Adica sunt, ce mai, neprofesionisti.
  Numa’ bine!

 5. @C:
  tocmai am primit o invitaţie la panelurile de mâine de la City Plaza unde se vor discuta despre modele de finanţare a festivalurilor de film din Europa şi despre fondurile regionale de film. după, am să scriu şi mai discutăm.

 6. vasile: nu stiu, de unde sa stiu?? Politicile editoriale si le fac institutiile media, fiecare in parte. Fara dovezi nu putem afirma nimic. Sigur, am vazut si eu media care nu da nimic de TIFF si imi pun intrebari. Eu cred ca nu se poate face abstractie de tiff daca conduci o media dar iata….la Cluj….se poate! Iara suntem unici!
  Numai bine.

 7. Tibi, macar din experienta, asa cum zici tu… Cat despre cei care fac abstractie de TIFF, e treaba lor. Complet gresita, dupa parerea mea, dar e doar a lor.
  Unici suntem, clar. Dar din pacate mai mult la chestile ciudate.

 8. The Amyloidosis Foundation estimates that approximately 3,000 people are diagnosed with amyloidosis each year in North America and that blood cancers overall have increased more than 40% in the last decade.

 9. Am definit relativ recent Clujul ca un oras AUTIST.
  In el gasesti de toate. Si oameni faini si marlani cat China.
  Clujul e si Caritasul e si UBB-ul.

  Pacat de Clujul ala frumos…

  Cu tristete, fost clujean

 10. Ba, sa mai astepte macar un an, sa viu si eu la Cluuuuuuj :D. Sa bem si o cafeala
  P.S. Faustul lui Purcarete e beyond words. Il recomand cu caldura incendiara 😀

 11. Eu sunt de acord cu tot ce ai zis, Licurici. Speranta mai era cand credeam ca oficialitatile sunt educabile, ca daca nu stiu, poate li se poate spune. Insa orgoliul e aici mai presus de orice altceva. Tare mare pacat…

 12. @Licurice: Poi sa imi cam fie rusinica, dar am avut si niscaiva probleme de sanatate, motiv pentru care am ratat si vreo doua spectacole :(. Da’ las’ ca viu direct la Cluj odata si odata 😀

 13. @Lara: nieee, pe ăştia nu-i mai educi oricâtă bunăvoinţă ai avea. sunt puşi doar pe căpătuială şi atât.

 14. @Licurici: Mno, las’ ca se face :D. Si da, acu’ is bine :). Pacat ca am pierdut Electra :(.
  P.S. Vaz ca se apropie Garana… si eu nu stiu unde sa mai plec in concediu 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *